Over mij

Even voorstellen

Monique Nuwenhof

Het leven in al zijn facetten is mijn grote inspiratiebron

Geboren in 1970 in Deventer en van jongs af aan al onder de indruk van de immense marmergroeven van Carrara in Italië. Geïnspireerd door de beroemde Italiaanse beeldhouwers uit het verleden die van dit marmer krachtige beeldhouwwerken konden maken vol drama en details.

Beeldhouwwerken die zij gedurende de vele vakanties en haar 5-jarig verblijf in Italië van dichtbij heeft kunnen bewonderen. Marmer, vaak als kil bestempeld, wordt door hun vormgeving bijna aaibaar. Hier wakkerde haar liefde voor beeldhouwen aan.

Na een aantal jaren diverse beeldhouwlessen en workshops te hebben gevolgd werkt ze sinds 2013 in haar atelier in het buitengebied van Bathmen. Experimenterend met diverse soorten steen zoals: speksteen, serpentijn, springstone, marmer en albast kan ze haar vele ideeën omzetten in tastbare beelden wat in 2018 resulteerde in een solo expositie “de steen vertelt…” georganiseerd onder de naam “MonArtAtelier”. 

Haar beelden zijn afwisselend abstract en figuratief zijn verbeeldingen van een levensmomenten; een herinnering aan een persoon, gevoel, idee of emotie. Vaak geïnspireerd door de natuur met haar organische vormen en met contrasten tussen ruw en glad, donker en licht. Soms een stukje originele steen laten zitten om de puurheid van de steen en de metamorfose tijdens het bewerken extra te benadrukken.  

Het blootleggen van de verborgen schoonheid, gelaagdheid en kwetsbaarheid van een steen en daar haar eigen verhaal qua vormgeving aan toevoegen ervaart zij als een geweldig proces. Daarom is beeldhouwen voor haar een vorm van ontspanning  waarin ze haar creativiteit kwijt kan maar waar ze ook een constante uitdaging vindt om grenzen te verleggen. Ze werkt in opdracht, maakt vrij werk, geeft beeldhouwdemonstraties, workshops en cursussen beeldhouwen in kleine groepjes om op een laagdrempelige manier mensen kennis te laten maken met deze mooie vorm van kunst.